Top 7 sfaturi despre igiena orală la copii și la adulți! Importanța controlului periodic la medicul stomatolog
Oamenii ar trebui să acorde sănătății orale aceeași importanță pe care o oferă și sănătății întregului organism. Evident, în spatele unui zâmbet frumos se află o conduită pe măsură care începe încă dinaintea apariției primului dinte de lapte. Ce presupune igiena orală a bebelușilor, dar și topul sfaturilor despre îngrijirea dinților și gingiilor la copii și adulți, aflați din rândurile de mai jos.
Igiena dentară la copiii mici – recomandări ale experților
În momentul în care discutăm despre sugarii ai căror dinți de lapte încă nu au erupt, avem de-a face cu o igienă orală care presupune curățarea guriței cu ajutorul unui tifon steril așezat în jurul degetului arătător al mamei. Umezită puțin în apă plată, bucata de material are scopul de a îndepărta bacteriile și de a curăța cavitatea orală a bebelușului. Totodată, procesul mai are un rol: de a masa gingiile și a le calma în cazul în care urmează să iasă primii dinți de lapte.
Potrivit specialiștilor, curățarea cavității orale a bebelușului este recomandată după fiecare masă și se poate efectua ținând copilul în brațe, în așa fel încât el să se simtă confortabil, iar mămica să îl poată vedea foarte ușor.
Prima vizită a copilului în cabinetul medicului stomatolog este recomandată la erupția primului dinte de lapte, în jurul vârstei de 6 luni. Desigur, el nu va reține nimic din acea întâlnire, însă, această vizită este mai mult pentru părinți, întrucât ei voi primi informații prețioase despre îngrijirea și igiena orală a celui mic. Ulterior, este bine să se realizeze controale periodice din 6 în 6 luni ca să se poată descoperi la timp posibilele afecțiuni dentare – de exemplu: demineralizarea smalțului dinților.
La sugarii peste 6 luni, care au cel puțin un dinte de lapte erupt, se va folosi o periuță de dinți sub formă de degetar. Iar atunci când numărul dinților de lapte este complet, periajul dentar devine obligatoriu. Obligatoriu rămâne pentru tot restul vieții și, alături de el, trebuie să respectați și alte reguli importante ale îngrijirii orale.
Top 7 sfaturi pentru o igienă orală corectă și riguroasă a dinților
1. Recomandat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, periajul reprezintă una dintre cele mai cunoscute și utilizate metode de îngrijire orală. Nu mai e un secret pentru nimeni că acesta se poate realiza fie cu ajutorul periuței de dinți obișnuite, fie cu ajutorul celei electronice.
2. Alegeți o pastă de dinți care să se potrivească perfect cu nevoile dumneavoastră. Cei de la Pasta del Capitano au diferite sortimente de paste de dinți, inclusiv pentru copii, iar în noua gamă premium PDC 1905 sunt incluse: pasta de dinți pentru albire, pasta de dinți pentru dantură sensibilă, pasta de dinți cu plante naturale, pasta de dinți cu lămâie siciliană, pasta de dinți cu vitaminele A, C și E, pasta de dinți cu cărbune activ, pasta de dinți după rețeta originală și pasta de dinți pentru fumători.
Ele au în compoziția lor Sulfetal ZN® (zinc coco-sulfate), o moleculă patentată și exclusivă pe bază de zinc. Această soluție inovatoare a permis eliminarea următoarelor ingrediente: lauril-sulfatul de sodiu (SLS), triclosanul, parabenii și conservanții donatori de formaldehidă.
O atenție deosebită aspectului și protecției danturii acordă și pasta de dinți pentru regenerarea și protecția smalțului dentar – S.O.S®, serul pentru regenerarea și protecția smalțului dentar – S.O.S®, pasta de dinți pentru protecția dinților și gingiilor – S.O.S® și pasta de dinți pentru restabilirea și protejarea albului natural – S.O.S®.
3. Folosirea aței dentare – îndepărtează resturile alimentare și placa dentară dintre dinți. Aceasta reprezintă o igienizare suplimentară a danturii, pentru că pătrunde în locuri în care periuța de dinți nu reușește.
Ața dentară – Pasta del Capitano este un produs născut din pasiunea și experienţa consolidată a doctorului farmacist Ciccarelli, întotdeauna sinonim cu excelența în domeniul igienei orale. Deși utilizarea sa este recomandată zilnic, înainte de periajul dinților, chiar și folosirea acesteia de 2 sau 3 ori pe săptămână este mult mai benefică decât neutilizarea ei.
4. Alături de spray-ul de gură, un alt aliat împotriva unei respirații urât mirositoare este apa de gură. Rolurile acesteia sunt următoarele: de a lăsa senzația de prospețime, de a diminua riscul apariției cariilor și de a contribui la o igienă orală fără cusur.
5. Mare atenție și la alimentație! De ea depinde atât sănătatea organismului, cât și frumusețea dinților. Nu mai e un secret pentru nimeni că mâncarea reprezintă o sursă de energie fizică și psihică; ea ne poate înfrumuseța sau, dimpotrivă, ne poate urâți dantura. Băuturile acidulate, cafeaua și dulciurile sunt dușmanii unui zâmbet ca la Hollywood. De ce? Explicația este simplă: ele ne pot distruge smalțul, pot îngălbeni sau caria dinții. Atunci când nu avem la îndemână o periuță de dinți sau nu avem timp pentru periaj, este recomandat ca după masă să se clătească gura cu apă pentru a menține igiena orală.
6. Dușul bucal – ajută la curățarea totală a cavității bucale, acolo unde periuța de dinți și ața dentară nu pot interveni. Datorită jetului puternic de apă, acesta va îndepărta resturile de mâncare chiar și din cele mai neaccesibile locuri.
7. Ultimul, dar nu cel din urmă sfat pentru o igienă orală riguroasă este programarea la medicul stomatolog – în cabinet, el poate descoperi probleme de care nu suntem conștienți. Cel mai bun exemplu este reprezentat de cariile incipiente care încă nu ne dor. În plus, la igienizarea cavității bucale ajută detartrajele și periajele profesionale.
Reguli care pot ajuta la o igienă orală corectă:
- periați-vă dinții de sus în jos;
- verificați-vă regulat gingiile (să nu sângereze);
- renunțați la sentimentul de rușine atunci când vine vorba de purtarea unui aparat dentar;
- evitați să mâncați foarte des alimente prea tari sau foarte crocante;
- renunțați la fumat sau, dacă nu reușiți din prima, încercați pe cât puteți să reduceți numărul de țigări consumate pe zi.
Dacă vă doriți o limbă curată și, implicit, o respirație fresh, puteți folosi și instrumentele sub forma unor spatule care au rolul de a ne ajuta să scăpăm de bacteriile care sunt acumulate pe limbă.
Sursa foto principală: shutterstock.com
Pingback:Ziua Mondială a Sănătății Orale – surpriza noastră și 12 curiozități pe care sigur nu le știai despre dinți - Sănătate Smart