Hemoroizi și fisuri anale – cauze, simptome, tratament și prevenire
Boala hemoroidală reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul adulților. Spre deosebire de fisurile anale, hemoroizii au mai multe cauze, iar diferența dintre cele două maladii este destul de dificil de observat, pentru că au multe simptome comune.
Hemoroizii sunt vene dilatate localizate în peretele rectului şi anusului care provoacă durere, mâncărime şi, în cazul în care se rup, apar hemoragiile. Conform statisticilor, aproape 50% din populația de peste 50 de ani se confruntă cu boala hemoroidală. Și, susțin specialiștii, rar este întâlnită în rândul persoanelor care au sub 30 de ani. Însă, fiind o afecțiune a zonei intime, nu toți oamenii aleg să ceară ajutorul medicului, motiv pentru care cifrele reale sunt cu mult mai mari. Același lucru se întâmplă și cu cei care au fisuri anale – leziuni mici în mucoasa care căptușește anusul, ultima parte a tubului digestiv.
Cauzele și simptomele hemoroizilor și ale fisurilor anale
Potrivit experților, dezvoltarea hemoroizilor este asociată cu: • dieta săracă în fibre; • constipația; • diaree; • obezitatea; • sedentarismul (persoanele care stau mult pe scaunul de la birou sau conducătorii auto); • sarcina; • alimente picante; • consumul de alcool; • ridicările regulate de greutăți cu echipamente necorespunzătoare; • antecedente cu boala hemoroidală în familie.
Pe lângă sângerarea rectală, care întâlnită și la persoanele cu fisuri anale, simptomele comune ale hemoroizilor sunt: durere sau disconfort, mâncărime, umflături la nivelul sau în jurul anusului, iritații, defecări dureroase. Simptomele des întâlnite în cazul persoanelor care se confruntă cu fisuri anale sunt: sau senzație de arsură în timpul defecării sau mâncărime în zona anală. Leziunile din mucoasa anusului sunt provocate de constipație, diaree sau naștere.
Tratament eficient pentru hemoroizi și fisuri anale
Fie că aveți drept diagnostic una dintre cele două maladii de mai sus, fie vă numărați printre persoanele care nu își doresc să fie consultate de un specialist, dar vreți să spuneți: „STOP, tuturor simptomelor dureroase“, vă recomandăm RectoFort® Ultra. Gelul are o formulă special dezvoltată cu diosmină și hesperidină; acestea, alături de celelalte ingrediente, garantează o eficiență crescută în ameliorarea simptomelor cauzate de fisuri anale, hemoroizi, iritații sau prurituri.
Conform medicilor, sunt patru tipuri de hemoroizi:
- hemoroizi interni – sunt situați în interiorul rectului, deasupra limitei dintre rect și anus (joncțiunea anorectală). De obicei, aceștia cauzează sângerări.
- hemoroizi externi – se află în exterior, inferior de joncțiunea anorectală, în preajma orificiului anal, sub tegument, diferiți de cutele tegumentare sau marisca (exces de piele în jurul anusului ce apare în urma unei tromboze hemoroidale externe (hematom perianal sau fisuri anale);
- hemoroizi micști – sunt hemoroizii interni în stadii mai avansate care se întâlnesc cu cei externi;
- hemoroizi prolabați (ies în afara anusului) – reprezintă stadii avansate de hemoroizi care coboară odată cu defecația, putându-se reîntoarce (se reduc spontan) sau este nevoie să fie reintroduși (se reduc manual).
Există cazuri rare în care hemoroizii dau complicații și, printre acestea se numără: anemia (provocată de pierderea de sânge cronică) și strangularea hemoroidului (dacă alimentarea cu sânge a unui hemoroid intern este oprită, el se poate „strangula“, ceea ce duce la apariția unei dureri severe).
Prevenția hemoroizilor are legătură cu alimentația și stilul de viață
Dacă vă doriți să preveniți apariția bolii hemoroidale, trebuie să mențineți un scaun moale și în acest proces vă sunt extrem de utile recomandările următoare:
☑ asigurați-vă că sunteți bine hidratat/-ă: beți zilnic 6-8 pahare cu apă și alte lichide (alcool, nu);
☑ consumați alimente bogate în fibre: legume, fructe și cereale integrale;
☑ evitați să stați jos prea mult timp;
☑ fiți activ, pentru că mișcarea previne constipația și presiunea la nivelul venelor, care poate să apară în perioadele lungi de ședere;
☑ nu amânați mersul la toaletă dacă simțiți nevoia;
☑ nu vă încordați pe toaletă, deoarece acest lucru duce la apariția unei presiuni crescute la nivelul venelor din regiunea rectală inferioară;
☑ întrebați medicul dacă puteți lua suplimente cu fibre. Multe persoane nu respectă recomandarea de a consuma zilnic o cantitate suficientă de fibre, respectiv: 25 g – în cazul femeilor și 38 g – în cazul bărbaților. Din acest motiv, necesarul de fibre poate fi completat de suplimente alimentare. Dacă le luați, consumați suficientă apă, fiindcă, în caz contrar, poate să apară constipația.
În cazul în care aveți sângerări rectale, indiferent de vârstă, solicitați imediat asistență medicală, pentru că există șanse să fie vorba de o problemă gravă de sănătate.
Sursa foto principală: shutterstock.com
There are no comments