Top 10 recomandări ca să aveți articulații și ligamente puternice! Durerile articulare vor deveni o amintire

top 10 recomandari ca sa aveti articulatii si ligamente puternice sanatate smart sursa foto shutterstock width 1170

Odată cu înaintarea în vârstă pot să apară afecțiuni musculo-scheletale, care, potrivit statisticilor, sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă persoanele care se apropie de 50 de ani sau peste. Acestea pot să se declanșeze și în rândul oamenilor care au 30 sau 40 de ani dacă există factori de risc, însă, ele depind și de stilul de viață, și bolile din categoria menționată. Dacă alegeți să țineți cont de recomandările de top pe care le descoperiți în rândurile de mai jos, durerile articulare pe care le aveți acum vor deveni o amintire.

În timp ce la femei, sunt afectate mai des zona palmei, a genunchilor, a gleznelor și a tălpii, la bărbați, durerile articulațiilor se înregistrează mai frecvent la încheietura mâinii, la coloana vertebrală și articulația șoldului.

Top 10 recomandări ca să aveți articulații și ligamente puternice

1. Alimentație bazată pe micro și macronutrienți – alimentele bogate în clorofilă, vitamina C, proteine, fier și zinc stimulează producerea de colagen în organism. Cei care mănâncă zilnic, în funcție de sezon, roșii, verdețuri, ardei gras, legume verzi cu frunze, lactate, cereale integrale, nuci, semințe, pește, carne de pui, miel ori vită au asigurat necesarul din vitaminele și minerale menționate.

2. Hidratarea – apa este componentul principal al țesutului articular. Ea înseamnă până la 85% din compoziția cartilajelor și 80% din compoziția țesutului conjunctiv (ligamente și tendoane). Astfel, dacă vă dor articulațiile, probabil trebuie să consumați mai multă apă.

Studiile au arătat că deshidratarea moderată afectează articulațiile și țesutul conjunctiv, întrucât cartilajele, tendoanele și ligamentele nu reprezintă organe vitale. Cu alte cuvinte, în cazul deshidratării, corpul uman va prioritiza constant hidratarea creierului, a plămânilor, a inimii și a altor organe în detrimentul țesuturilor articulare. Concluzia este următoarea: sănătatea generală a articulațiilor va avea de suferit dacă nu sunt consumate suficiente lichide.

3. Suplimente alimentare – colagen și vitamina C, ginseng și chlorella sau Ligamento Artro cu Omega 3. Cel din urmă produs conține cinci substanțe active care fac minuni pentru sănătatea sistemului articular și asigură regenerarea completă. Este vorba despre: condroitină, glucozamină, acid hialuronic, colagen și ulei de pește. S-a dovedit că suplimentarea pe cale orală de produse care au în compoziție primele două substanțe este de mare efect în furnizarea de glucozamină și condroitină în interiorul și în vecinătatea țesuturilor articulare, iar trupul reușește astfel să se refacă la nivelul său optim.

Este demonstrat științific că acizii grași Omega 3, care se găsesc în toate tipurile de pește (într-o cantitate mai mare la macrou, păstrăv, sardine, somon și ton), ajută la reducerea simptomelor asociate cu durerile articulare și diminuează inflamațiile acestora.

ligamento artro imagine interior articol blog sanantate smart

Ligamento Artro poate fi folosit de oamenii activi, sportivi, persoanele vârstnice, dar și de cei care doresc să mențină în formă aparatul locomotor. Acest supliment alimentar poate să fie administrat atât în timpul sarcinii, cât și în perioada de alăptare, însă, doar sub îndrumarea consultantului de specialitate.

ligamento artro imaginea 2 interior articol blog sanantate smart

4. Exercițiile fizice – ajută la producerea de colagen. Odată cu solicitarea articulațiilor, cantitatea de sânge dintre fibrele de colagen va crește, iar rezistența acestora va fi mai mare, în timp. Persoanele care își doresc ligamente și tendoane întărite practică jogging sau ciclism, însă, sunt foarte bune și exercițiile cu greutăți. Vă reamintim că, pentru a evita accidentările, este important să faceți o încălzire înainte, iar creșterea greutăților trebuie să fie una progresivă.

5. Stretchingul – presupune acea gamă de exerciţii prin care se realizează întinderea musculaturii, mai exact mişcări de mobilitate ale corpului. Foarte puțini oameni se bucură să facă exerciții de stretching și mobilitate, însă, sunt și mai puțini aceia care știu că merită să investească timp în exerciții de mobilitate dacă vor să își mențină articulațiile fără dureri, să facă progrese în sală, ca sportivi, sau să se recupereze cât mai repede după o accidentare. Dacă aveți o articulație dureroasă, cereți ajutorul unui antrenor, al unui specialist, al unui fizioterapeut sau kinetoterapeut.

6. Atenție la postura corpului – încheieturile, în special cele ale gâtului, picioarelor, șoldurilor precum și coloana vertebrală, sunt afectate din cauza unei poziții necorespunzătoare a trupului, printre care se numără și statul cocoșat.

Pentru articulații este esențială poziția corpului atunci când ridicați ceva. De pildă, rucsacul trebuie cărat pe ambii umeri, nu doar pe unul, deoarece greutatea lui va fi distribuită în mod egal asupra articulațiilor. Atunci când ridicați un obiect greu, folosiți-vă de mușchii principali ai trupului, flexând genunchii decât să încordați doar mușchii spatelui, conform WebMD.

7. Mențineți o greutate sănătoasă – presiunea pusă asupra articulațiilor este mai mare cu cât greutatea depășește limitele recomandate. În timpul mersului fiecare genunchi susține o forță echivalentă cu trei până la șase ori greutatea corpului. Obezitatea reprezintă unul dintre factorii de risc în apariția osteoartritei în genunchi și șolduri. Un studiu a arătat că 27% dintre cazurile de înlocuire a articulației de șold și 69% dintre cele de înlocuire a articulației genunchiului ar putea fi atribuite obezității.

După mulți ani de cercetări, experții au ajuns la concluzia potrivit căreia greutatea pare să aibă un impact mai mare asupra articulațiilor în cazul femeilor decât în cazul bărbaților. Și, deocamdată, motivele pentru care se întâmplă acest lucru nu sunt cunoscute.

„Riscul ca o femeie să facă osteoartrită este liniar legat de greutatea ei. Bărbații care au o greutate ușor peste medie nu sunt în același segment de risc precum femeile de greutate asemănătoare“, a dezvăluit într-un interviu dr. David Felson, specialist în reumatologie și prevenția artritei în cadrul Școlii de Medicină a Universității Boston.

În cadrul unei cercetări la care a participat atât medicul Felson, dar și alți specialiști s-a descoperit că, atunci când o femeie supraponderală slăbește aproape 10 kilograme, riscul de a face osteoartrită la nivelul genunchiului este redus la jumătate.

8. Evitați accidentările și activitățile care vă pot dăuna – incidentele dureroase, mai ales cele care au nevoie de operații, cresc riscul apariției artritei. Potrivit unei lucrări realizată de medici din Suedia, o persoană care a suferit un accident al ligamentului genunchiului sau o ruptură de menisc are 50%  șanse să dezvolte artrită 10 sau 20 de ani mai târziu. Cu cât accidentul are loc mai târziu, de exemplu la vârsta de 30 sau 40 de ani, cu atât crește riscul apariției artritei.

Oamenii care sunt predispuși către o problemă a articulațiilor ar trebui să nu facă sau să limiteze exercițiile fizice de impact, precum cele care presupun ridicarea simultană a picioarelor de pe pământ. În cazul în care observați în timpul mișcării că apar dureri la nivelul genunchilor, evitați flexările și genoflexiunile.

9. Evitați alcoolul și țigările – oamenii de știință susțin că fumătorii sunt de două ori mai predispuși să facă artrită reumatoidă în comparație cu persoanele care nu au acest viciu și, conform, Școlii de Medicină Harvard, alcoolul este unul dintre factorii declanșatori ai gutei la persoanele predispuse la apariția acestui tip de artrită.

10. Somnul – de-a lungul timpului, experții au spus de multe ori cât de important este acesta indiferent de vârstă. Unui om îi sunt necesare cel puțin 7 ore de somn pe noapte pentru o producție normală de colagen în organism, care, din nefericire, oricum, el scade cu vârsta.

Concluzia unui studiu de la Universitățea din California indică o legătură între somn și producerea de hormoni de creștere. Ținând cont de faptul că acești hormoni stimulează sinteza colagenului, un somn odihnitor în timpul nopții reprezintă o modalitate simplă de a vă păstra tendoanele, ligamentele și mușchii puternici.

Sursa foto principală: shutterstock.com

Share this post

There are no comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începeți să tastați și apăsați pe Enter ca să căutați

Shopping Cart

Niciun produs în coș.