Ziua Mondială a Sănătății Orale – surpriza noastră și 12 curiozități pe care sigur nu le știai despre dinți

ziua mondiala a sanatatii orale 2022 surpriza noastra si 13 curiozitati pe care sigur nu le stiai despre dinti sanatate smart sursa foto shutterstock width 1170

 

20 martie este data la care, an de an, se celebrează Ziua Mondială a Sănătății Orale în toată lumea, iar în 2022, acest eveniment are loc într-o zi de duminică. Cu această ocazie, autoritățile abilitate le reamintesc oamenilor importanța igienei dinților și organizează diferite programe de prevenție dentară și nu numai. Astăzi, cu cinci zile mai devreme, sanatate-smart.ro dat startul unei campanii dedicate îngrijirii orale care se desfășoară după o regulă simplă! Care este aceasta, dar și care este topul curiozităților despre dinți pe care vi l-am pregătit, veți descoperi în rândurile de mai jos.

 

Începând de azi, 15 martie 2022 și până joi, 31 martie 2022, fiecare persoană care va face o comandă pe sanatate-smart.ro va primi gratuit o pastă de dinți cu bicarbonat de sodiu – Pasta del Capitano. Ea neutralizează acizii plăcii, reglează nivelul pH-ului din gură și ajută la restabilirea culorii albe naturale a dinților. În plus, în compoziția sa nu există parabeni, triclosan, lauril-sulfat de sodiu (SLS) și conservanţi donori de formaldehidă.
pasta de dinti cu bicarbonat de sodiu PDC 100 ml slide interior

Top 12 curiozități pe care sigur nu le știai despre dinți

1. Dinții sunt unici, la fel ca și amprentele. Cu alte cuvinte: fiecare om are propria mușcătură ceea ce înseamnă că nu poate fi reprodusă de nimeni altcineva și, din acest motiv, dinții reprezintă o parte importantă a criminalisticii. Este esențial de precizat că acest aspect se menține și în cazul persoanelor care poartă aparat dentar! Explicația este simplă: mușcătura unui individ este unică și după ce poartă un aparat dentar. De asemenea, fiecare tratament dentar realizat de medicii stomatologi ar trebui să fie unul personalizat.

 

2. Periajul dinților previne bolile de inimă – potrivit oamenilor de știință, s-a demonstrat că periajul dinților în mod regulat poate preveni maladiile cardiovasculare. Media de timp în care o persoană se spală pe dinți este de aproximativ 50 de secunde. Însă, recomandat este ca dantura să fie curățată între 3-5 minute la fiecare periaj. În cazul în care alternăm mâna cu care ne spălăm pe dinţi, îi vom creşte creierului capacitatea de a deţine controlul asupra muşchilor. Dacă eşti dreptaci, vei tinde să mesteci mâncarea pe partea dreaptă. Stângacii vor mesteca mai mult pe partea stângă a cavităţii bucale. Cei ambidextri nu au preferinţe.

 

3. De sănătatea orală sunt legate mai multe maladii, printre care se numără și diabetul, osteoporoza, dar și bolile de inimă. Dinții reprezintă singura parte a corpului uman care nu se poate vindeca. De altfel, cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate atât în rândul celor mici, dar și în rândul celor mari.

 

4. Un dinte scos va muri în aproximativ 15 minute, potrivit studiilor care s-au făcut.

 

5. Caninii sunt cei mai lungi dinți și au cea mai mare durată de viață.

 

6. Dinții se formează înainte de nașterea bebelușului – cercetătorii susțin că dinții de lapte încep să ia ființă atunci când fătul se află în pântecele mamei, însă, aceștia apar atunci când copilul are între 6 și 12 luni; această perioadă se poate prelungi până la vârsta de 3 ani.


În plus, statisticile arată că 1 din 2.000 de nou-născuți are dinți. Așa cum am menționat într-un articol anterior, recomandăm vizita la medicul dentist chiar de la erupția primului dinte de lapte. Și nu pentru că cel mic va reține ceva din acea întâlnire, ci pentru că această vizită este mai mult pentru părinți – ei voi primi informații prețioase despre îngrijirea și igiena orală a celui mic. Ulterior, este bine să se realizeze controale periodice din 6 în 6 luni ca să se poată descoperi la timp posibilele afecțiuni dentare – de exemplu: demineralizarea smalțului dinților.

 

7. În timp ce un adult are 32 de dinți, un copil are 20 de dinți de lapte. În primul caz, aceștia sunt: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari – aceștia, la rândul lor, se clasifică în patru categorii (împărțite și ele în 4 cadrane). Dinții de lapte ai copiilor sunt următorii: 4 incisivi centrali, 4 incisivi laterali, 4 canini, 4 primii molari, 4 molari secundari. Fiecare dinte deține un rol particular, o formă și o poziționare care ajută și la vorbire, și la masticație.

 

8. Nu toate persoanele își pierd dinții de lapte. În jurul vârstei de 5-6 ani, dantura permanentă începe să o înlocuiască pe cea de lapte. Totuși, uneori, nu se întâmplă acest lucru cu toți dinții. Este posibil ca dintele permanent să nu erupă, iar cel temporar să rămână pe arcadă și să funcționeze la fel ca unul permanent.

 

9. Smalţul dinţilor este cea mai tare şi mineralizată substanţă din corpul uman. El este alcătuit în proporție de 96% din minerale. Alături de acesta, dentina (stratul de sub smalțul dentar) și cementul (acoperă rădăcina dintelui) sunt secțiunile mai dure ale dintelui, iar pulpa este porțiunea mai moale a acestuia.

 

10. În urma evoluției umane, doar 35% dintre oameni mai au măsele de minte în prezent. În trecut, strămoșii noștri foloseau măselele de minte ca să spargă nuci.

 

11.  Dintele pe care o persoană îl vede cu ochiul liber reprezintă, de fapt, doar 2/3 din lungimea totală a acestuia. Restul constituie rădăcina care este implantată în os și este acoperită de gingie.

 

12. Conform unui studiu, femeile zâmbesc în medie de 62 de ori/ zi. Bărbații în schimb, de 8 ori. Iar copiii de peste 400 de ori la fiecare 24 de ore. Totuşi, avem nevoie de 43 de muşchi ca să ne încruntăm şi doar de 17 muşchi ca să zâmbim.

Lasă-ne într-un comentariu care a fost cea mai interesantă informație despre dantură! În final, îți lăsăm unele dintre principalele recomandări ale medicilor dentiști:
☑ este indicat să realizezi periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi, mai ales înainte de culcare;
☑ folosește ață dentară și apă de gură pentru o igienă orală completă;
☑ schimbă periuța de dinți la 2-3 luni;
☑ mergi din 6 în 6 luni la cabinetul stomatologic pentru control – aceste vizite pot duce la prevenirea unor afecțiuni mai complexe pe viitor.

 

Sursa foto principală: shutterstock.com
Share this post

There are no comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începeți să tastați și apăsați pe Enter ca să căutați

Shopping Cart

Niciun produs în coș.