Ce este imunitatea și cum o putem întări în perioadele cu risc mai mare de îmbolnăvire

ce este imunitatea si cum o putem intari in perioadele cu risc mare de imbolnavire sanatate smart sursa foto shutterstock width

Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni: bacterii, viruși, paraziți și toxine. An de an, oamenii se întreabă foarte des în sezonul gripal ce pot face ca să își crească imunitatea. Și, odată cu apariția crizei epidemiologice, provocată de SARS-CoV-2, multe dintre persoane caută soluțiile cele mai bune pentru ca sistemul lor imunitar să fie extrem de puternic.

Sistemul imunitar înseamnă o rețea extrem de complexă, formată din sute de celule și proteine diferite, coordonate și interconectate.

Cum funcționează sistemul imunitar

Sistemul imunitar este format din globule albe, numite și „leucocite”, citochine, chemochine și sistemul complement, fiecare element având un rol bine definit.

Globulele albe luptă împotriva infecțiilor. În momentul în care identifică primele semne ale unui astfel de atac în organism, acestea transmit un semnal chimic, fac o barieră în jurul intrusului pentru a-l bloca, absorb și distrug substanțele toxice.

Citochinele sunt cele care trimit semnalul celulelor care trebuie să elimine substanțele străine. Ele stimulează o reacție inflamatoare și sunt implicate în repararea țesuturilor care au fost afectate de microorganismele invadatoare.

Iar sistemul complement este un grup de molecule specializate în distrugerea intrușilor. Ele pot forma un atac complex care presupune spargerea barierei de protecție a microorganismelor și introducerea unor substanțe toxice, forțându-le să se autodistrugă.

MBA Pharma produce, după o formulă dezvoltată în Elveția, o gamă completă de produse dedicate întăririi imunității pentru întreaga familie. Este vorba de: Immunity Forte C 500, Immunity Forte C 200 – pentru copii, Immunity Forte C 500 + Zn + D3, Immunity Forte Glukan, Immunity Forte D3 + Omega 3.

3 produse din gama immunity forte mba pharma width 900 sanatate smart

Cum acționează aceste suplimente nutritive:

  • ameliorează simptomele infecțiilor respiratorii induse de virus;
  • suprimă replicarea virală și îmbunătățesc apărarea imună;
  • scurtează evoluția bolilor și pot preveni complicațiile;
  • susțin funcționarea normală a sistemului imunitar;
  • protejează celule împotriva stresului oxidativ;
  • reduc oboseala și extenuarea;
  • cresc absorbția fierului în organism;
  • susțin funcționarea normală a sistemului muscular și nervos;
  • mențin sănătatea sistemului osos – în special Immunity Forte C 500 + Zn + D3.

immunity forte c 500 zn d3 imagine mba pharma width 900 x height 509 sanatate smart

Știai că există mai multe tipuri de imunitate?

Specialiștii le-au clasificat în funcție de modul în care se formează și acționează.

● Imunitatea înnăscută – o moștenim de la părinții noștri și care nu se va modifica odată cu trecerea anilor.
● Imunitatea dobândită natural – se formează și se perfecționează în timp, pe măsură ce organismul ia contact cu diferiți agenți patogeni și formează anticorpi pentru a-i distruge. Acest tip de imunitate memorează agentul patogen, adică virusul, bacteria sau microorganismul care a cauzat îmbolnăvirea pentru a-l putea combate mai ușor pe viitor.
● Imunitatea dobândită artificial – se obține prin expunerea, în mod controlat, la unele virusuri. Iar cea mai comună formă activă de imunizare se numește vaccinare.

Este important de știut că acest mecanism de apărare necesită un echilibru perfect pentru a funcționa eficient.

Factorii care duc la slăbirea sistemului imunitar

Un mod de viață sedentar sau suprasolicitant, perioadele de stres, alimentația nesănătoasă, lipsa somnului de calitate, a odihnei, consumul excesiv de alcool sau tutun se numără printre factorii care fac ca sistemul imunitar să devină vulnerabil în fața infecțiilor.

Sistemul imunitar mai este afectat și de factorii de mediu, iar aici ne referim pe de o parte la poluare, care se regăsește în apă, sol, aer și implicit în alimentele consumate, dar și la tranziția între sezoane și schimbările frecvente de temperatură. Toate cauzele menționate pun presiune pe funcția imunitară a organismului. Pentru a nu ajunge într-un astfel de punct ar fi bine ca în perioadele solicitante, în sezonul gripal și în momentele de tranziție dintre anotimpuri să-i venim imunității în ajutor cu vitamine și minerale ce și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului.

Care sunt vitaminele ce contribuie la un sistem imunitar mai puternic

Vitamina C se numără printre principalii potențiatori ai imunității. Sunt puține persoanele cărora medicul de familie nu le-a recomandat un astfel de supliment atunci când au contractat o răceală sau o gripă. Studiile au relevat că vitamina C are un rol important în stimularea producției de limfocite, o componentă importantă a sistemului nostru imunitar. Este, de asemenea, necesară glandei timus, organul principal al sistemului limfatic.

Suplimentarea cu vitamina C poate diminua intensitatea simptomelor în cazul infecțiilor căilor respiratorii și multe studii de laborator au demonstrat inclusiv faptul că vitamina C dezactivează o varietate de virusuri și bacterii.

Este important de spus că această vitamină esențială pentru organism nu poate fi stocată de organism și nici nu este sintetizată de acesta. Iar ea este indispensabilă sistemului imunitar, structurii osoase, absorbției fierului și pentru o piele sănătoasă. Acest super-nutrient antioxidant se găsește într-o varietate de fructe și legume, dar majoritatea persoanelor nu reușesc să își acopere necesarul de vitamina C doar din alimente.

Vitamina D – Știați că doar 20% din rezerva noastră de vitamina D este menită să provină din regimul alimentar și că restul este așteptat să se producă în pielea noastră expusă la radiațiile UV-B ale soarelui? Asta înseamnă că în sezonul rece, când expunerea la soare este extrem de redusă, majoritatea oamenilor au un deficit de vitamina D. Iar aceasta, dincolo de faptul că este esențială pentru sănătatea sistemului osos, s-a dovedit eficientă în protejarea organismului împotriva infecțiilor acute ale căilor respiratorii.

Zincul este un oligoelement mineral indispensabil organismului ce s-a dovedit eficient în susținerea sistemului imunitar. Studiile realizate asupra pacienților cu viroze respiratorii care au luat suplimente de zinc au avut o durată de boală înjumătățită și simptome mai puțin severe.

Sursa foto principală: shutterstock.com

Share this post

There are no comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Începeți să tastați și apăsați pe Enter ca să căutați

Shopping Cart

Niciun produs în coș.